HET klooster

Verscholen in het Twentse groen ligt ons klooster. Het klooster van de Franciscanessen van Denekamp. Wat in 1875 begon als helpende hand, is uitgegroeid tot een gemeenschap van zo’n 650 zusters. Momenteel zijn er in Denekamp nog zo’n 44 zusters aanwezig. Sinds jaar en dag verzorgen ze armen en zieken, dragen ze hun steentje bij aan het onderwijs en helpen ze mensen in nood. Maar tegenwoordig kun je ook bij het klooster terecht voor het huren van een vergaderzaal, een rondleiding met je klas of een spirituele sessie. Alles draait om het vinden van rust.

Zusters van Denekamp
Zusters van Denekamp

De historie

Het was 25 november 1869 toen Moeder Anselma Bopp en Gerhard Dall een nieuwe zustercongregatie oprichtten in het Duitse dorp Thuine. De zuster en de pastoor wilden zich inzetten voor de arme en behoeftige bevolking. Rond 1875 ontstond er in Duitsland een ‘Kulturkampf’. De rijkskanselier Bismarck beschouwde de katholieke kerk als gevaar. Moeder Anselma vertrok uit voorzorg met haar zusters naar een dorp aan de Nederlands-Duitse grens. Het klooster in Denekamp was een feit.

Lees meer

De zusters
van Denekamp

Moeder Anselma Bopp richtte zich al van jongs af aan op armen en zieken. Ze was resoluut, nuchter, zakelijk en handelde altijd om Christus in de armen te dienen. Vandaag de dag leven de beleving van het evangelie, de Franciscaanse spiritualiteit en het charisma van de stichteres Moeder Anselma nog steeds voort in de zusters van nu.

Lees meer

Zusters van Denekamp

De Klooster tuin

Achter de kapel schuilt onze mooie kloostertuin. De oude bomen ademen de historie. De tuin is een fijne plek om te ontspannen of een wandeling te maken om tot rust te komen. Maar het is ook een dierbare plek. Tussen al het Twentse natuurpracht liggen op het kerkhof meer dan 500 zusters begraven.

Zusters van Denekamp
Zusters van Denekamp

DE KLOOSTERKAPEL

De Kloosterkapel is het hart van ons Klooster. We komen er tot inkeer en bezinning. We denken er aan de noden van de mensen, van de kerk en van heel de wereld. We zingen, bidden en vieren er samen… maar vinden in deze ruimte ook individueel onze rust.

Lees meer