De zusters van Denekamp

Moeder Anselma Bopp richtte zich al van jongs af aan op armen en zieken. Ze was resoluut, nuchter, zakelijk en handelde altijd naar wat de situatie van haar vroeg. Vandaag de dag leven de beleving van het evangelie, de Franciscaanse spiritualiteit en het charisma van de stichteres Moeder Anselma nog steeds voort in de zusters van nu.

Zusters van Denekamp
“Als zusters zorgen we voor elkaar”
- Zuster Augustin

De toekomst

De laatste decennia is het aantal zusters in Nederland drastisch gedaald. Ook de toekomst van het klooster in Denekamp was een tijdlang onzeker. In 2016 is toch besloten om dit bijzondere gebruik voort te zetten. In 2000 kwamen er al 4 zusters vanuit Indonesië naar Denekamp… en in 2018 kwamen er nog drie bij. In totaal wonen er nog zo’n 52 zusters in Denekamp. De jongere zusters zijn dagelijks bezig met het bijstaan van de oudere zusters, het voortzetten van de zending van de Nederlandse provincie, maar ze zijn ook op zoek naar nieuwe vormen van spiritueel aanbod.

Zusters van Denekamp Zusters van Denekamp

Het bestuur

De Franciscanessen van Thuine vormen binnen de wereldwijde franciscaanse gemeenschap een eigen bestuurlijke eenheid, een congregatie. De congregatie bestaat uit 4 provincies: Duitsland, Japan, Indonesië en de Verenigde Staten met de regio Brazilië en een paar conventen: in Albanië, Assisi, Cuba en Nederland. Alle provincies kennen hun eigen bestuur.

Het bestuur van de Nederlandse communiteit St. Antonio: zr. Inge Ebbeskotte (overste), zr. Tharcisia Meijer (raadszuster), zr. Christella Warini (raadszuster) en Zr. Lazara Nabe (econome).

Zusters van Denekamp