Het eerste lustrum

Bezinningsdag voor de geloofsgemeenschap Hardenberg Op zaterdag 10 februari was het zover…. De vijfde bezinningsdag voor de geloofsgemeenschap Hardenberg in het klooster van Denekamp.

Dat de 15 deelnemers er zin in hadden was ’s morgens om 9 uur al wel duidelijk, er stond in alle vroegte een enthousiaste groep mensen bij onze Stephanuskerk. Milieubewust als we zijn, stapten we met ons vijftienen in 3 auto’s, het was even passen en meten, maar zelfs de rollators konden mee en om kwart over 9 vertrokken we naar het mooie Twente.

We werden gastvrij onthaald door zuster Christella, zuster Reinalda, zuster Klarina, zuster Mariela en zuster Virgini, die traditiegetrouw koffie en de lekkerste gebakjes voor ons klaar hadden staan. Na de koffie en even bijpraten met de zusters, werden we in groepen verdeeld en begonnen we met een soort spel: gooien met een dobbelsteen, een woordkaartje omdraaien en vertellen wat er naar aanleiding van dat woord als eerste bij je opkomt. Tijdens deze eerste activiteit in de subgroepjes, kwamen er al hele bijzondere verhalen naar boven, de zusters hadden beslist de goede woorden gekozen!

De volgende activiteit was weer plenair, we hadden afgesproken dat deze dag een compilatie/ herhaling zou zijn van de thema’s van de afgelopen 4 jaar. In 2019 was ons thema: “Franciscus”, in 2020 “Roeping”, in 2022 “Puzzelen met Maria” en in 2023 “Broederschap, blijheid en barmhartigheid” en de zusters hadden een PowerPoint gemaakt waarin deze thema’s kort herhaald werden. Deze 4 presentaties werden onderbroken door een heerlijk diner, bestaande uit soep, snitzels met allerlei bijgerechten en een smakelijk dessert.

Na het diner was het eerst tijd voor het middaggebed in de kapel, waarbij de zusters prachtig gezongen hebben en onze jongste lector Jantiene, samen met “een ouwe rot in het vak” Ton, de lezingen mochten verzorgen. Er was ook nog tijd voor een wandeling in de prachtige kloostertuin, daarna was de laatste PowerPoint en konden we ons “voetstappenblad” verder invullen.

Op dat “voetstappenblad” schreven we wat we geleerd hadden en wat ons van dat bepaalde thema het meeste bij gebleven was, voor mij persoonlijk was dat “als je materiële dingen deelt, houd je zelf minder over, maar als je liefde deelt, dan wordt het alleen maar méér.” Dat we deze bevindingen in de kleine groepjes gedeeld hadden, volgde de plenaire afsluiting en een hartelijk afscheid van de zusters. We hopen hen volgend jaar weer te ontmoeten op de zesde bezinningsdag!

Veronique Reimer

Lees verder...

De renovatie van ons klooster

26-02-2020

Waarschijnlijk heb je het al gezien: ons klooster staat in de steigers! De laatste maanden werkt Aannemer en Projectontw

Lees meer
De renovatie van ons klooster

De renovatie van ons klooster

26-02-2020 Lees meer

ONS DNA

28-01-2020

Deze 6 Indonesische zusters voelen zich thuis in Denekamps klooster.

Lees meer
ONS DNA

ONS DNA

28-01-2020 Lees meer

Geschiedenis schrijf je samen

03-12-2019

Op 22 november herdachten wij in Denekamp het 150 jarig bestaan van onze congregatie, de congregatie van der zusters Fra...

Lees meer
Geschiedenis schrijf je samen

Geschiedenis schrijf je samen

03-12-2019 Lees meer