ONS DNA

Deze 6 Indonesische zusters voelen zich thuis in Denekamps klooster.

ONS DNA. Hier tellen de data. Zo was het op 6 september 2018 dat nog eens drie zusters uit Indonesië naar Denekamp kwamen, naar de Gravenallee, om hun intrek te nemen in het klooster. Ook zij werden Zusters van Denekamp. De zes uit Indonesië die er nu zijn, zijn hier de toekomst, of zoals ook te horen is: het nieuwe leven. 

Een paar maanden geleden had er een jubileum kunnen worden gevierd. De basis voor het klooster werd – weer een datum – op 25 november 1869 gelegd, niet hier, maar in het Duitse Thuine. Zo is het aan Otto von Bismarck, de IJzeren Kanselier, te danken dat de franciscaner zusters nu in Denekamp huizen. Bismarck vond het katholieke geloof maar niks. Moeder Anselma Bopp zocht en vond rust en onderdak aan de andere kant van de grens.

In 1875 zijn de zusters in Denekamp ‘klein begonnen’. Op het hoogtepunt waren er 660, maar dat is erg lang geleden. ,,Er zijn geen jonge zusters meer,” zegt zuster Christella. Ze kan over de historie vertellen met een geestdrift alsof ze er vanaf het begin bij is geweest; zelf kwam ze in 2000 naar Twente, met twee andere uit Indonesië.

Met een recente verbouwing is het nieuwe karakter van de Zusters van Denekamp vastgelegd. ,,Al in 1889 begonnen de zusters mee te werken in Enschede, in Stadsmaten. Ze hielpen op scholen en in bejaardencentra, en ze waren actief in de wijkverpleging.”

Kon niet meer, kan niet meer. Niet vol te houden. Jonge aanwas uit Nederland was er niet of nauwelijks. Met de zes uit Indonesië is ieder geval gezorgd dat er toekomst is in Denekamp. Een deel van hun taak is de verzorging van de oude zusters die er wonen.

,,Onze intentie is er te zijn voor mensen, zo simpel is het,” zegt zuster Christella. ,,Niet langer hulp in ziekenhuizen of de wijkverpleging. We hebben nu in Denekamp een huis, het Franciscushuis, voor rust, retraite en vergadering.” Na de verbouwing en interne verhuizingen zijn er dertig gastenkamers, zowel 1- als 2-persoons en ook twee appartementen. Voor retraite, zeker, maar draadloos internet is er ook, gratis bovendien. En onbeperkt koffie, thee en water.

In Denekamp wonen nu 55 zusters. De jongere staan de oude bij, maar ook zijn ze, uiteraard, nog actief bij de zending in Nederland.

De goedlachse zusters uit Indonesië voelen zich hier echt op hun plek. ,,Twente,” zegt zuster Christella, ,,hebben ze ervaren als een warm bad. Het gevoel voor noaberschap is hier heel sterk. Toen de drie nieuwe kwamen had de buurt een welkomstboog gemaakt in de kleuren van de Indonesische en de Nederlandse vlag. Rood, wit, blauw. Echt iets wat bij Twente past.”

Uit de Twentsche Courant Tubantia - 11 januari 2020. tekst: Theo Hakkert. foto: Rikkert Harink.

Lees verder...

De renovatie van ons klooster

26-02-2020

Waarschijnlijk heb je het al gezien: ons klooster staat in de steigers! De laatste maanden werkt Aannemer en Projectontw

Lees meer
De renovatie van ons klooster

De renovatie van ons klooster

26-02-2020 Lees meer

ONS DNA

28-01-2020

Deze 6 Indonesische zusters voelen zich thuis in Denekamps klooster.

Lees meer
ONS DNA

ONS DNA

28-01-2020 Lees meer

Geschiedenis schrijf je samen

03-12-2019

Op 22 november herdachten wij in Denekamp het 150 jarig bestaan van onze congregatie, de congregatie van der zusters Fra...

Lees meer
Geschiedenis schrijf je samen

Geschiedenis schrijf je samen

03-12-2019 Lees meer