Jongerenweekend van 1-3 maart bij de zusters van Denekamp

Pax et Bonum. We hebben het ervaren in het eerste weekend van maart! Met 8 jongeren (tussen de 16 en 19) en twee begeleiders van de Arboretumkerk in Wageningen kwamen we naar Denekamp.

De jongeren zitten allemaal in de laatste of voorlaatste klas van de middelbare school. Vijf van hen doen in mei eindexamen en nemen in juli afscheid van onze kerk. Tenminste: afscheid van de jeugd- en jongerengroepen van onze groep, waar sommigen van hen al vanaf hun peutertijd aan mee deden.

Waarom naar het klooster?
Jongeren van nu hebben haast. Ze moeten veel en doen ook veel. De wereld trekt. Wij willen hun graag meegeven dat ze keuzes kunnen maken om het anders te doen. Meer aandacht, meer luisteren, meer zien, meer tijd nemen voor wat echt belangrijk voor hen is. Dat leer je het beste door het te ervaren. En dat kan bij de zusters in Denekamp. Daar ervaren ze wat aandacht met je doet. Hoe gelukkig je wordt van gastvrijheid. Daar worden ze uitgenodigd om na te denken: wat geloof ik, wie ben ik en wat wil ik betekenen? De zusters leven deze vragen voor, in alles wat ze zeggen en wat ze doen en dat raakt de jongeren. Ook al zijn we er maar kort, ze gaan anders naar huis dan ze kwamen.

Wat deden we?
Ons thema was dit jaar “het goede’ (enkele weken daarvoor hadden we met elkaar over “het kwaad” gesproken). We hebben dat thema uitgewerkt in gesprekken met elkaar en met zuster Christella en Zr. Mariela, door samen een film te kijken, door te schilderen, te wandelen en samen naar de ochtendmis te gaan. En zo ontdekten ze dat het goede te vinden is in gastvrijheid, in vreugde, in tijd nemen, in buiten zijn, in zorg hebben voor elkaar en, zoals een van de jongens het zei; in “gewoon aardig zijn”.

We komen terug!
Uitgezwaaid door de twee zusters die dit weekend met ons optrokken, aan tafel bij ons zaten en met wie we verhalen deelden, vertrokken we zondag na (zoals altijd) een heerlijke maaltijd. Dankbaar voor alles wat we hadden gekregen. De zon scheen en we wisten het zeker: we komen terug.

Ds. Jeannette den Ouden
(Arboretumkerk, Wageningen)

Lees verder...

De renovatie van ons klooster

26-02-2020

Waarschijnlijk heb je het al gezien: ons klooster staat in de steigers! De laatste maanden werkt Aannemer en Projectontw

Lees meer
De renovatie van ons klooster

De renovatie van ons klooster

26-02-2020 Lees meer

ONS DNA

28-01-2020

Deze 6 Indonesische zusters voelen zich thuis in Denekamps klooster.

Lees meer
ONS DNA

ONS DNA

28-01-2020 Lees meer

Geschiedenis schrijf je samen

03-12-2019

Op 22 november herdachten wij in Denekamp het 150 jarig bestaan van onze congregatie, de congregatie van der zusters Fra...

Lees meer
Geschiedenis schrijf je samen

Geschiedenis schrijf je samen

03-12-2019 Lees meer