Opbrengst van een studieweekje Denekamp!

Vanuit de opleiding Theologie Windesheim worden er aan het eind van het schooljaar mogelijkheden geboden om één of twee weken in het Franciscanessen klooster te verblijven. Een plek om in alle rust je te kunnen concentreren op de studie. Een week om te bezinnen, te lezen, reflecteren maar ook een week om te werken aan dat wat nog is blijven liggen.

We hebben als studenten een jaar achter ons liggen met veel thuisstudie en ontmoetingen via Microsoft Teams. En dat heeft zeker invloed gehad op de studie. Iedereen zal daar zijn of haar eigen visie op hebben maar voor mijzelf is het helder dat ik dat persoonlijke contact enorm heb gemist. En dat werd ook in deze week in het klooster in Denekamp maar weer eens extra bevestigd. Met elkaar in gesprek middels ontmoeting waarin de woorden en het elkaar echt zien zoveel meer toevoegt wat we lezen en horen van elkaar en zoveel invloed heeft op mijn motivatie.

De minor exegese en hermeneutiek had deze week in het bijzonder mijn aandacht. Een weekje vol met hermeneutiek en metaforen. En de mens die daarin ook volop in beeld komt. Woorden en hun betekenissen. Ze gaan aan de haal met ons als lezers. Maar wat bedoelt of bedoelde de schrijver er mee? In welke context zijn ze op papier gekomen? Letterlijke of figuurlijke betekenissen? Of pure poëzie? Diepzinnige teksten met verborgen boodschappen. Ook in liederen en gebeden. Gezongen, geschreven en of gesproken woorden en hun betekenissen voor degene die ze schrijven, uitspreken maar ook voor hen die zo ontvangen. Wat een fascinerende wereld waarin zoveel te ontdekken is of voor altijd verborgen blijft!
Maar de opdracht die gemaakt moest worden voor deze minor is in ieder geval afgerond en ingestuurd.

De mystiek van woorden in verhalen, liederen en gebeden en hun betekenissen. Ook deze week was dit weer een ware ontdekkingstocht. Maar een zegen om dat hier en met elkaar te hebben mogen ervaren. In de stilte van het klooster waar we alle ruimte krijgen in ontmoeting met en aanwezigheid van de ander en de Ander!

Hanneke Caron,
student klas 4 Theologie deeltijd
Begin juli 2021

Lees verder...

De renovatie van ons klooster

26-02-2020

Waarschijnlijk heb je het al gezien: ons klooster staat in de steigers! De laatste maanden werkt Aannemer en Projectontw

Lees meer
De renovatie van ons klooster

De renovatie van ons klooster

26-02-2020 Lees meer

ONS DNA

28-01-2020

Deze 6 Indonesische zusters voelen zich thuis in Denekamps klooster.

Lees meer
ONS DNA

ONS DNA

28-01-2020 Lees meer

Geschiedenis schrijf je samen

03-12-2019

Op 22 november herdachten wij in Denekamp het 150 jarig bestaan van onze congregatie, de congregatie van der zusters Fra...

Lees meer
Geschiedenis schrijf je samen

Geschiedenis schrijf je samen

03-12-2019 Lees meer