Wees welkom in ons vernieuwde klooster

Na de geannuleerde heropening van ons klooster mogen we - natuurlijk volgens alle maatregelen van het RIVM - binnenkort weer bezoekers ontvangen. Vanaf juni staan de eerste gasten op de stoep! Ons gerenoveerde klooster is ruim genoeg om samen te bidden, vergaderen of gewoon even tot rust te komen. Wij kunnen niet wachten!


Even een hele stap terug in de tijd. In 1875 verhuisde zogeheten Moeder Anselma Bopp van Duitsland naar het klooster in Denekamp. De zustercongregatie die ze in het Duitse Thuine oprichtte, nam ze mee naar Twente. Tientallen decennia was ons klooster een groot werk ten dienste van de kerk, zieken en bejaarden, kinderen in internaten en scholen én verschillende parochies.

Nieuwe tijd
Maar een nieuwe tijd brak aan. Het aantal zusters in Nederland daalde. Ook de toekomst van ons klooster was een tijdlang onzeker. Wilden we dit bijzondere gebruik voortzetten, dan moesten we mee met de tijd. “We wilden moderniseren, met de traditie van het klooster”, vertelt zuster Inge. En dat deden we! We planden een grote verbouwing. Ons oude Zusterklooster werd omgetoverd tot activiteitencentrum. Er kwamen meer kamers om te verblijven. En ook ons logo en website kregen een nieuwe uitstraling. Maandenlang stond ons klooster in de steigers.


Het coronavirus
Eind februari lagen we goed op schema. De verbouwing was zo goed als klaar en we verheugden ons op de opening. Helaas werden we door het coronavirus gedwongen om het uit te stellen. “We waren klaar om gasten te ontvangen en hadden er zin in. Al sinds vorig jaar werkten we met man en macht aan het nieuwe klooster. Het was natuurlijk ontzettend balen toen we hoorden dat de opening niet door kon gaan.”, vertelt zuster Inge. Helaas bleef het niet bij het cancelen van de opening alleen. Ook alle kerkdiensten en reserveringen werden geannuleerd. En onze drie groepen zusters werden van elkaar gescheiden, waardoor we elkaar niet meer konden zien.

Thuis bidden
“Heel jammer, maar het is onmacht. Gezondheid staat voorop. En we zijn zelf gelukkig niet ziek geweest”, vertelt zuster Christella. “Maar we zitten niet stil! We bidden niet meer met z’n allen, maar wel in een klein groepje - op anderhalf meter natuurlijk. In ons gebed denken we aan de mensen die het nu moeilijk hebben. We wensen dat juist zij de kracht krijgen die ze verdienen.” Ook op onze website delen we wekelijks goede gedachten, zoals preek van de week en Roepingen zondag: jezelf geroepen weten. Zo kun je, gewoon thuis, tot bezinning komen.

Extra alert
De afgelopen weken werkten we aan de laatste loodjes van de verbouwing. Ons klooster is inmiddels helemaal spic en span! De opening stellen we nog even uit, maar we zijn helemaal klaar om eindelijk gasten te verwelkomen na de verbouwing. In alle ruimtes kunnen we de 1,5 meter hanteren. De gasten kwamen vorige week langs om te kijken of het door kan gaan. “Ze waren heel enthousiast. En dat zijn wij ook! Maar we zijn ook erg alert. Waar we eerst met 40 mensen in een zaal kunnen, laten we er nu maar 20 toe. We moeten voorzichtig zijn.”, zegt zuster Inge.

Kom langs
Vanaf juni is iedereen weer welkom… op gepaste afstand. En wist je dat wij over meerdere, ruime vergaderruimtes beschikken? Middenin een inspirerende omgeving. Reserveer een plekje en kom heerlijk tot rust in ons vernieuwde klooster of onze bloeiende kloostertuin. Wij hebben er zin in. Jij ook?

Lees verder...

De renovatie van ons klooster

26-02-2020

Waarschijnlijk heb je het al gezien: ons klooster staat in de steigers! De laatste maanden werkt Aannemer en Projectontw

Lees meer
De renovatie van ons klooster

De renovatie van ons klooster

26-02-2020 Lees meer

ONS DNA

28-01-2020

Deze 6 Indonesische zusters voelen zich thuis in Denekamps klooster.

Lees meer
ONS DNA

ONS DNA

28-01-2020 Lees meer

Geschiedenis schrijf je samen

03-12-2019

Op 22 november herdachten wij in Denekamp het 150 jarig bestaan van onze congregatie, de congregatie van der zusters Fra...

Lees meer
Geschiedenis schrijf je samen

Geschiedenis schrijf je samen

03-12-2019 Lees meer